ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημήτριος Ξενάκης

ΜΕΛΟΣΟ Δημήτρης Κ. Ξενάκης γεννήθηκε το 1973 στο Ηράκλειο Κρήτης. Από το 2003 διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο εξελέγη ομόφωνα Λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής το 2006. Προηγουμένως είχε διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2003-4), στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (2005-6) και στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006-7), ενώ από το 2009 διδάσκει στο Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 

Από τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε Αντιπρόεδρος στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Στο παρελθόν έχει διατελέσει  Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (2000-2), Στρατηγικός Αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (2002-3), Ειδικός Επιστήμονας Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (2003-4), Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων (2004-7), Επικεφαλής Ερευνών του Τμήματος Μεσογειακών και Μεσανατολικών Μελετών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (2007-9) και Διευθυντής του Τομέα Ευρω-Μεσογειακής Πολιτικής στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (2009-10).

 

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και επιτροπών και σε διασκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεσογειακού Φόρουμ. Είναι μέλος σε επιστημονικά δίκτυα και ενώσεις και κριτής σε περιοδικά, όπως, Mediterranean Politics, Regional and Federal Studies, Études Hellénique/Hellenic Studies, και Τετράδια Πολιτικής Επιστήμης. Το συγγραφικό του έργο απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 200 ετεροαναφορές σε σημαντικές διεθνείς εκδόσεις, ενώ βιβλία του αποτελούν βασικά εγχειρίδια στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.