ΑΡΘΡΑΔΙΑΦΟΡΑ

28.11.2011

Ελληνική Οικονομία: Κρίση και Στρατηγικές Εξόδου

@import url(http://www.kepp.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 29.11.2011




Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, Πρόεδρος του ΚΕΠΠ και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μίλησε στο Λονδίνο (28/11/2011), στο London School of Economics με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Κρίση και Στρατηγικές Εξόδου». Ο κ..Παπαντωνίου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 «Η Ελλάδα εξαρτάται από τις προοπτικές της ευρωζώνης. Οι πιθανότητες εξόδου από την κρίση μεγιστοποιούνται στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής απάντησης. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να συνεχίσει να εξασφαλίζει βοήθεια.

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα ήταν εσφαλμένο και εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο. Έδωσε υπερβολική έμφαση στη λιτότητα, στις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις εισοδημάτων, αντί να ρίξει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η οικονομία σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, που επιδείνωσε τη δημοσιονομική κρίση. Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί: Λιγότερη λιτότητα και μακρότερος χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Πρέπει να υλοποιηθούν, με ραγδαίους ρυθμούς, οι  μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του μεγέθους του κράτους, την απελευθέρωση των αγορών, την επιτάχυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει χρεοκοπία που θα ανοίξει το δρόμο επιστροφής στη δραχμή.

Τα διλήμματα της Ελλάδας είναι πολιτικά. Το πολιτικό σύστημα, όπως είναι σήμερα δομημένο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Είναι πολύ σφιχτά δεμένο με τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα υπέφερε τα τελευταία χρόνια από πολύ χαμηλό επίπεδο διακυβέρνησης. Η έκβαση των επόμενων εκλογών είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας. Οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις για πολλές δεκαετίες.

Χρειάζεται μεγάλη αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων, μέσα ή ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης».