ΑΡΘΡΑΔΙΑΦΟΡΑ

27.06.2010

Ομιλία προέδρου ΚΕΠΠ στο LSE


Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην υπουργού και προέδρου του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής κου Γιάννου Παπαντωνίου, τη Τρίτη 24 Νοεμβρίου, με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή, στο
London School of Economics and Political Science, με θέμα Ελλάδα και Κρίση: Ανάκαμψη ή Ύφεση;.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου τόνισε πως «η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση, οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του προβλήματος των άλλων χωρών. Αντιμετωπίζει, επίσης, μια ευρύτερη οικονομική κρίση λόγω της μεγάλης κάμψης της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «η συνύπαρξη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ανταγωνιστικής υστέρησης αποκλείουν την οποιαδήποτε ανάκαμψη της οικονομίας. Απαιτούνται μεγάλες τομές και αλλαγές προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει γρήγορα συνθήκες σταθερότητας και ισχυρής ανάπτυξης αναβαθμίζοντας παράλληλα το κοινωνικό κράτος».

«H μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, η επένδυση στη Παιδεία, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς, και η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των αναγκαίων τομών στο κράτος, τους θεσμούς και την εκπαίδευση», υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε τη πεποίθηση πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση».