ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

09.12.2010

Ελληνο-Τουρκική Οικονομική Συνεργασία

Δελτίο Τύπου:
 
 

O κ. Γιάννος Παπαντωνίου, Πρόεδρος του ΚΕΠΠ, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και το Foreign Economic Relations Board της Τουρκίας με θέμα «Ελληνοτουρκική Οικονομική Συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σημερινή συγκυρία παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αναδιάταξης πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών στην περιοχή μας. Οι χώρες τη Νότιας Ευρώπης πιέζονται από την κρίση χρέους και τις δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης που, προς το παρόν, δεν εμφανίζεται ικανή να εξασφαλίσει συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σημαντική ενίσχυση των υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών, με αντίστοιχο περιορισμό των εξουσιών των εθνικών αρχών. Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Γερμανία, δεν φαίνονται πρόθυμες να κινηθούν δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση, με κίνδυνο να οδηγηθούν οι περιφερειακές χώρες σε μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας. Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική και μετέχει πλέον στην ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Είναι φυσιολογικό, αν όχι αναπόφευκτο, να μην περιοριστεί στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς εταίρους της στην Ασία και τον Αραβικό κόσμο, αλλά να στραφεί και στις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εξαγωγικές της ανάγκες.

Τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπίπτουν σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη ωθούν την Ελλάδα στην αναζήτηση νέων αναπτυξιακών ερεισμάτων, ενώ ο εξαγωγικός δυναμισμός της Τουρκίας αναζητεί ευρωπαϊκές διεξόδους.»

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι «υπάρχουν προσοδοφόρες οικονομικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και του τουρισμού, που μπορούν να αξιοποιηθούν αν εξασφαλιστεί σημαντική πολιτική ώθηση. Η ώθηση αυτή προϋποθέτει την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων και τη δημιουργία συνθηκών για ένα νέο ξεκίνημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.»

 
Πρόσκληση: Πρόγραμμα:
   
 
Ομιλίες:

 
 Χαιρετισμοί:  
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
 
Panel:
 κ. Δ. ΛΑΚΑΣΑΣ (Ομιλία / Παρουσίαση
 
 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
 
Κεντρική Ομιλία:

 κ. Χ. ΜΑΚΡΙΔΗΣ

 
Panel:
 
 κ. Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ  κ. Π.  ΔΙΑΛΥΝΑΣ
 
ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
 
Panel:
 κ. Τ. DINCSAHIN  κ. Α. ΚΕΝΑΝΙΔΗΣ
 
 
Φωτογραφικό Υλικό: