ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20.10.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΠΠ 21.10.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021
 
«Πράσινη Μετάβαση: Πως θα Kινηθούν οι Tιμές της Ενέργειας; Πώς θα Διαμορφωθεί το Αναπτυξιακό Τοπίο της Χώρας μας;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) με θέμα Ελλάδα: Επενδυτικές Στρατηγικές  στο Νέο Γεωπολιτικό και Ενεργειακό Περιβάλλον στις 21 Οκτωβρίου 2021, 16.00-19.30, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
 
Το θέμα είναι κρίσιμο, όχι μόνο για λόγους που αφορούν την εθνική οικονομία, αλλά και από την πλευρά της γεωπολιτικής  θέσης της χώρας μας λόγω των πολλαπλών διασυνδέσεων του ενεργειακού τομέα με  συνιστώσες της παγκόσμιας ισχύος.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΠ και πρώην Υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου. Ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης θα αναφερθεί στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια σημαντικές προσωπικότητες από την πανεπιστημιακή και την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας θα εκθέσουν τις απόψεις τους στο συνέδριο προσπαθώντας να φωτίσουν το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες και να  συμβάλουν  στη χάραξη εθνικής στρατηγικής..
 

Στην Α’ Συνεδρία  θα αναλυθούν γεωπολιτικές παράμετροι των ανακατατάξεων του ενεργειακού χάρτη στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Διευθυντής του think tank CER του Λονδίνου κ. Charles Grant και ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις του περιορισμού της σημασίας του πετρελαίου, της διατήρησης του ενδιαφέροντος για το φυσικό αέριο και των προοπτικών για τις ΑΠΕ στις οικονομίες της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα.
 
Στην Β’ Συνεδρία θα συζητηθούν από τους καθηγητές κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα,  Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, και κ. Διονύση Χιόνη καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eren Hellas κ. Κοσμά Φέσσα θέματα προσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου των  οικονομιών  στα νέα ενεργειακά δεδομένα και στις προοπτικές που διαγράφονται με έμφαση στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάγκη περισσότερο εξωστρεφών προσανατολισμών.
 
Τέλος, στην Γ’ Συνεδρία θα τεθούν θέματα που αφορούν την εθνική ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα οι δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας σε πρότυπο κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τις ΑΠΕ, την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τη Βιολογική Γεωργία. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο – Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο κ. Νικόλαος Σοφιανός, Μέλος ΔΣ & Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ και ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ.
 
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν ο Προέδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ, Κωστής Σταμπολής (Α’ Συνεδρία),  ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης (Β’ Συνεδρία)  και ο καθηγητής κ. Κίμων Χατζημπίρος, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΠ (Γ’ Συνεδρία).
 

 
      
                                    
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
www.kepp.gr
 ΤΗΛ : 2103620714