ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κίμων Χατζημπίρος

ΜΕΛΟΣΣπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πληροφορική και Οικολογία σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συμμετέχει στη διδασκαλία 10 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων με αντικείμενα την Οικολογία, την Διαχείριση Περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική Πολιτική. Υπήρξε ερευνητής σε γαλλικά επιστημονικά ινστιτούτα (1974-1978). Έχει εργαστεί (1979-1988) ως ειδικός επιστήμων σε ελληνικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες και ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής περιβαλλοντικών προβλημάτων (1979-2009).

Ήταν μόνιμο μέλος επιτροπών διαχείρισης περιβαλλοντικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1981-1991). Διετέλεσε άμισθος Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (2003-2009). Έχει συμμετάσχει σε 28 ερευνητικά προγράμματα, στα 9 από τα οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Υπεύθυνος της βάσης δεδομένων για το ελληνικό φυσικό περιβάλλον «ΦΙΛΟΤΗΣ», επιστημονικός αξιολογητής του προγράμματος αειφόρων νήσων Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ». Μέλος της επιστημονικής επιτροπής (1993-2009) και Πρόεδρος (2009) του «Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας».

Έχει συγγράψει 3 επιστημονικά βιβλία, 15 κεφάλαια βιβλίων  και περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, εκλαϊκευμένα άρθρα, περιβαλλοντικές ή χωροταξικές μελέτες. Έχει δώσει μεγάλο αριθμό μαθημάτων, σεμιναρίων και διαλέξεων για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει στην δημιουργία και στις συντακτικές επιτροπές των ελληνικών περιβαλλοντικών περιοδικών «Οικολογία και Περιβάλλον», «Νέα Οικολογία» και «Δαίμων της Οικολογίας» (1981-2004). Αρθρογραφεί στον τύπο και αναπτύσσει πολλαπλές δραστηριότητες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος και παιδείας.