ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γιάννος Παπαντωνίου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι,Γαλλία) και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία).

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι από το 1978 ως το 1981. Την ίδια περίοδο ήταν Σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα Συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα ΕΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι το 2007 εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Εμπορίου, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 1994-2001 ο Γιάννος Παπαντωνίου χάραξε και υλοποίησε τις πολιτικές που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science. Το 2010 του απονεμήθηκε το Davignon Fellowship από το ευρωπαϊκό think-tank Friends of Europe και συνέταξε έκθεση με θέμα “The Lessons of the Eurozone's Crisis that Should Shape the EU's G20 Stance”.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία πάνω σε θέματα που συνδέονται με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη καθώς και την ευρύτερη παγκόσμια σκηνή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.