ΑΡΘΡΑΔΙΑΦΟΡΑ

27.06.2010

Ρουμανία: τα μέτρα του ΔΝΤ είναι αντισυνταγματικά

Ένα μέρος των δρακόντειων μέτρων λιτότητας, που προτείνονται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντισυνταγματικό, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο.

“Οι διατάξεις του άρθρου 9 που αναφέρονται σε μείωση των συντάξεων κατά 15% (…) στο νόμο που έχει στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι αντισυνταγματικές”, διευκρινίζει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου περικοπές κατά 25% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα καθώς και κατά 15 % στις συντάξεις και σε διάφορες κοινωνικές παροχές.

Το υπόλοιπο σχέδιο εγκρίθηκε από τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τα μέτρα λιτότητας έχουν στόχο να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ κατά το 2010, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, ενώ η Ρουμανία εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στην ύφεση.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή μιας νέας κρίσιμης δόσης του δανείου που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ στο Βουκουρέστι για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη χώρα της ΕΕ.

Το ΔΝΤ έχει εξαρτήσει την καταβολή μιας δόσης περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ από την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η ισοτιμία του ρουμανικού νομίσματος λέι έπεσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Ο κύριος δείκτης του ρουμανικού χρηματιστηρίου σημείωσε επίσης σημαντική πτώση.

Πηγή: ΑΠΕ