ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14.01.2010

Παρουσίαση Βιβλίων «Μέτά από Δέκα Χρόνια: Η Δυναμική του Ευρώ» «Παρεμβάσεις για την Ευρώπη»

Δελτίο Τύπου

Σε μια περίοδο που το «διακύβευμα» της Ευρωπαικής Ένωσης, κινδυνεύει να καταστεί για την Ελλάδα από «ευκαιρία» σε «απειλή», το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και το Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, συνδιοργάνωσαν τη παρουσίαση των συλλογικών έργων: «Μετά από Δέκα Χρόνια Ευρώ» και «Παρεμβάσεις για την Ευρώπη» (εκδόσεις Παπαζήση), στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του ΚΕΠΠ κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος κ. Ριχάρδος Σωμερίτης, ο Καθηγητής και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, και ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΜ κ. Θοδωρής Πελαγίδης.

O κ. Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «η σημερινή κρίση ανέδειξε σημαντικά προβλήματα στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη ενοποίησης, και ενίσχυσης των εξουσιών του ECOFIN και του Eurogroup στη χάραξη και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής». Αυτές οι αλλαγές, σημείωσε «θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα».


Το δίλημμα για τον κ. Παπαντωνίου είναι αν « θα συνεχιστεί η ανεύθυνη πολιτική της τελευταίας πενταετίας» ή «θα εφαρμοστεί αμέσως, και με τόλμη, μια πολιτική δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».